Date

Inzicht in de wijzigingen in de overdrachtsbelasting op commercieel vastgoed

De regering heeft onlangs plannen aangekondigd om de overdrachtsbelasting op commercieel vastgoed te verhogen van 8% naar 10,4%. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze verandering van invloed is op bedrijven die commercieel vastgoed kopen en verkopen, waaronder grond, kantoorruimte en winkels. Op enkele uitzonderingen na betalen particulieren die een huis kopen en het zelf bewonen nog steeds 2% overdrachtsbelasting. Laten we deze veranderingen nader bekijken.

Wat is de overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting is een percentage van de aankoopprijs dat wordt betaald wanneer u onroerend goed koopt of verkoopt. Het is van toepassing op alle onroerend goed dat in de meeste landen ter wereld wordt gekocht en verkocht voor zakelijke doeleinden – inclusief grond, kantoorruimte, appartementen en winkels. Dit percentage verschilt per regio en kan variëren van 0 tot 12 procent. In sommige gevallen is het zelfs hoger dan dat

Voor wie is deze wijziging van belang?

Deze nieuwe verandering is van invloed op alle bedrijven die betrokken zijn bij het kopen of verkopen van commercieel vastgoed – verhuurders die gebouwen verhuren voor zakelijk gebruik, bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe kantoorruimtes of winkellocaties, enz. Voor particulieren die een huis kopen om er zelf in te wonen, zijn er geen nieuwe gevolgen; zij zullen nog steeds 2% overdrachtsbelasting betalen, tenzij zij in aanmerking komen voor bepaalde vrijstellingen (die later worden besproken)

Vrijstellingen en bijzondere overwegingen

Onder bepaalde voorwaarden kunnen particulieren worden vrijgesteld van het betalen van overdrachtsbelasting op hun woningaankopen. Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting voor een woning (waar zij zelf gaan wonen) als de aankoopprijs maximaal €440.000 bedraagt – een grens die op 1 januari 2023 van kracht wordt. Bovendien is het nog steeds zo dat als je een nieuwbouwwoning koopt, je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen, ongeacht of je die later wilt verhuren of als tweede huis wilt gebruiken. Deze vrijstellingen zijn bedoeld om verlichting en bijstand te bieden als mensen volwassen worden en tegelijkertijd nieuwbouwprojecten in woonwijken te stimuleren. 

Het besluit van de regering om de overdrachtsbelasting op commercieel onroerend goed te verhogen kan verstrekkende gevolgen hebben voor veel bedrijven die voor hun bedrijfsvoering afhankelijk zijn van de aan- en verkoop van onroerend goed. Particulieren die een huis kopen met het voornemen het zelf te bewonen, zouden echter niet mogen worden getroffen – tenzij zij in aanmerking komen voor een van de bovengenoemde vrijstellingen die vrijstelling bieden op basis van leeftijdsgroep of nieuw gebouwde gebouwen die vóór 2023 zijn gekocht. Inzicht in deze wijzigingen kan ervoor zorgen dat ondernemers voldoen aan de toepasselijke wetgeving zonder onnodige kosten te maken bij belangrijke transacties in verband met hun activiteiten in de toekomst.

More
articles